Glosar de termeni foto

pentru fotograful incepator


A     B    C    D    E    F    G    H    I    J    K    L    M    N    O    P    Q    R    S    T    U    V    X    W    Z


Numarul ghid reprezinta distanta maxima la care putem plasa un subiect fata de blit si blitul (la putere maxima) ii va asigura o iluminare corespunzatoare pentru o expunere corecta. Cand se precizeaza un numar ghid acesta trebuie obligatoriu sa fie insotit si de alte elemente: distanta focala a obiectivului folosit (determina implicit unghiul de acoperire), ISO-ul filmului/senzorului folosit si deschiderea diafragmei (care este implicit f/1).

Numarul ghid poate fi exprimat in metri sau in picioare (feet) asa ca utilizatorul trebuie sa aiba grija ce valoare este data de fabricant si eventual sa faca conversia la unitatea cu care este mai familiar.
De mentionat ca producatorii folosesc referinte diferite pentru distanta focala, ISO si eventual diafragma. Daca utilizatorul compara doua blituri diferite din punct de vedere al numarului ghid atunci acesta trebui sa faca conversia numarului ghid pentru fiecare blit la aceleasi distanta focala, ISO si diafragma altfel comparatia nu isi are rostul. Daca nu am face conversia este ca si cum am compara viteza maxima a doua barci, una mergand in josul raului iar alta in susul lui, una incarcata iar alta nu.

Sa consideram blitul Canon 580EX II - numarul ghid dat de producator este 190 (la ISO 100, picioare) / 58 (metri); capul blitului setat la 105mm. Aceasta inseamna ca folosind acest blit la putere maxima, cu un obiectiv de 105mm si f/1 putem ilumina un subiect aflat la maximum 58 de metri si avea o iluminare corecta daca folosim ISO 100.
Sa consideram deasemenea blitul Nikon SB800 pentru care producatorul da numarul ghid 38/125 (la 35mm) (ISO 100, m/picioare). In traducere, aceasta inseamna ca la putere maxima a blitului putem fotografia un subiect aflat la maximum 38 metri (125 picioare) atunci cand folosim un obiectiv de 35mm si ISO 100.

Observam o diferenta majora intre cele doua distante maxime date de producatori 58 de metri respectiv 38 metri. Aceasta diferenta nu inseamna ca primul blit este cu mult mai puternic decat al doilea ci doar ca numerele ghid au fost definite in conditii diferite (distanta focala 105mm respectiv 35mm).

Sa vedem care este efectul parametrilor care insotesc numarul ghid:
-distanta focala mai mica inseamna un unghi de cuprindere mai mare; un unghi de cuprindere mai mare inseamna un numar ghid mai mic (lumina se imprastie mai mult asa ca ajunge la distanta mai mica); similar, distanta focala mai mare inseamna inseamna un unghi de cuprindere mai mic deci un numar ghid mai mare (lumina e mai focalizata).
-ISO mai mic (sensibilitate mai mica) inseamna numar ghid mai mic; ISO mai mare (sensibilitate mai mare) inseamna numar ghid mai mare.
-deschiderea diafragmei este de obicei considerata ca fiind f/1.0; daca se considera o diafragma mai mica atunci numarul ghid va fi mai mic.

Pentru a putea vedea cum folosim un numar ghid in practica trebuie sa ne amintim mai intai ca lumina scade cu patratul distantei; daca distanta creste de 1.4 ori (radical din doi), patratul distantei creste de doua ori si atunci lumina se injumatateste. Daca distanta creste de 1.4 ori lumina scade cu un stop. Daca distanta scade de 1.4 ori lumina creste cu un stop.
Sa zicem ca producatorul ne spune ca numarul ghid este 30 metri la ISO 100, 35 mm (si implicit f/1.0) iar noi utilizam acest blit cu un obiectiv de 35 mm, ISO 400 si f/4. Pentru ca folosim ISO 400 in loc de ISO 100, putem indeparta subiectul de blit si aparatul foto pana cand lumina scade cu doua stopuri (de la ISO 100 la ISO 200 avem un stop, de la ISO 200 la ISO 400 avem un alt stop); lumina scade cu doua stopuri cand distanta se dubleaza (cand distanta creste de 1.4 ori lumina scade cu un stop, de inca 1.4 ori alt stop). Daca am folosi 35mm, ISO 400 si f/1 atunci distanta maxima la care am putea plasa subiectul ar fi de 2 * 30=60 metri. Savedem care este efectul diafragmei f/4. De la f/1 la f/1.4 avem un stop, de la f/1.4 la f/2 un alt stop, de la f/2 la f/2.8 un alt stop si de la f/2.8 la f/4 un alt stop. In total patru stopuri. Micsorand deschiderea diafragmei de la f/1 la f/4 lumina care ajunge la senzor scade cu patru stopuri si prin urmare distanta maxima la care putem plasa un subiect fata de blit va scadea de 1.4 * 1.4 * 1.4 * 1.4 ori. Deci diatanta va scadea de 4 ori. In concluzie, daca folosim un obiectiv de 35 mm, f/4 si ISO 400 distanta maxima la care putem plasa subiectul va fi 60m/4=15 metri.
Putem generaliza rezultatul exemplului de mai sus: pentru fiecare stop scazut la diafragma numarul ghid se imparte la 1.4. Pentru fiecare stop crescut la ISO (sensibilitate) numarul ghid creste de 1.4 ori. Si invers!
Ramane sa vedem care este efectul distantei focale a obiectivului asupra numarului ghid. Numarul ghid considerat in exemplu este dat la 35mm careia ii corespunde un unghi de cuprindere diagonal de 62 de grade. Daca folosim blitul cu un obiectiv de 105mm, acestuia ii corespunde un unghi de cuprindere diagonal de 23 de grade. Prin urmare lumina este restrictionata la un unghi mai mic ceea ce conduce la o distanta mai mare. Raportul celor doua unghiuri este 62/23=2.7; practic intensitatea luminii creste cu 1.43 stopuri (dublare=1 stop) ceea ce corespunde unei crestere a distantei maxime de 1.56 ori. Prin urmare, daca folosim blitul considerat in exemplu cu un obiectiv de 105mm, la ISO 400 si f/4 atunci distanta maxima la care putem plasa un subiect fata de blit si aparat este 30*2/4*1.56=23.33m unde 30 este numarul ghid dat de producator, 2 este efectul ISO-ului, 4 este efecul diafragmei iar 1.56 este efectul lungimii focale (a unghiului de cuprindere).

Observam ca la schimbarea distantei focale fata de distanta focala folosita la definirea numarului ghid calculele se complica (intervin logaritmi); deoarece fotografii nu trebuie transformati in matematicieni, producatorii de blituri pot furniza tabele cu numere ghid definite pentru variate distante focale astfel ca utilizatorul verifica in tabel numarul ghid pentru obiectivul folosit de el si apoi il aduce la ISO-ul si diafragma pe care le foloseste la un moment dat.

In final trebuie facuta o mentiune in ce priveste corelatia dintre unghiul de cuprindere pentru obiectiv si unghiul de cuprindere pentru blit. Tacit s-a presupus ca cele doua se coreleaza automat, cand se schimba obiectivul se schimba si unghiul de cuprindere al blitului in mod corespunzator. Acest lucru este de obicei adevarat pentru bliturile si aparatele foto mai noi dar doar in anumite domenii de distante focale, limitate in functie de producator si blit. Spre exemplu blitul Nikon SB800 isi variaza automat unghiul corespunzator distantelor focale dintre 24 si 105mm. Daca montam pe un aparat Nikon un blit SB800 si un obiectiv de 300mm, blitul isi va restrictiona unghiul de cuprindere corespunzator focalei de 105mm deci va trebui sa folosim numarul ghid definit pentru 105mm si nu cel definit pentru 300mm (care nu exista practic). Pentru ca acest blit nu-si poate micsora si mai mult unghiul de cuprindere nu se atinge eficienta maxima din punct de vedere teoretic in folosirea blitului. Aceasta abordare nu este limitata la producatorul Nikon ci se aplica tuturor producatorilor de aparate foto si blituri. Deasemenea, unghiul de cuprindere pentru blituri nu variaza pentru bliturile incorporate in aparatele foto ci doar pentru bliturile externe asa ca nu veti gasi tabele de numere ghid pentru bliturile interne ci doar un numar ghid.

Retineti! Un numar ghid are sens doar daca este insotit si de distanta focala a obiectivului folosit, ISO-ul filmului/senzorului folosit si deschiderea diafragmei (care este implicit f/1). Nu va lasati pacaliti de producatorii care dau numarul ghid la ISO 200 si distante focale mari; in general blitul este folosit la distante focale relativ mici (cand exista persoane in fotografie).